17. december 2021
»Potica, ki jo speče babica, se pa ne meče stran.«
Urša Zgojznik poudarja pomen tradicionalne hrane in odnos do nje.
17. december 2021
»Na policah želimo imeti deset vrst kruha, in to ob sedmih zvečer.«
Urša Zgojznik opisuje pretirano izbiro hrane in njene posledice.
17. december 2021
»Do babičine hrane imamo odnos, do hrane, ki jo kupimo, pa ne.«
Urša Zgojznik opozarja na razliko v odnosu do domače in kupljene hrane.
17. december 2021
»Odtujeni smo od izvornega.«
Urša Zgojznik opisuje oddaljenost od izvora hrane in njene vrednosti.
17. december 2021
»Če mu bo nekdo prijazno povedal: ’Oprostite, danes imamo samo dve vrsti jedi, ne pa deset,’ bo mogoče premislil in ugotovil, da je to upravičeno in predvsem čisto dovolj.«
Urša Zgojznik predstavlja možnost zmanjšanja izbire hrane v restavracijah.
17. december 2021
»V to hrano, ki jo zdaj predelamo, smo namreč že vložili ogromno virov: vodo, energijo za obdelavo, zemljo, pridelavo, skladiščenje, hlajenje …«
Urša Zgojznik opozarja na vrednost virov, vloženih v hrano, ki jo zavržemo.
17. december 2021
»Pri tej tematiki ni enega recepta, ki bi rešil vse. Gre za seštevek majhnih ukrepov, ki lahko dajo rezultate, da kar koli naredimo, je nekaj vredno.«
Urša Zgojznik poudarja pomen kumulativnih ukrepov pri reševanju problema odpadne hrane.